Świąteczne wypieki

Kącik Kulinarny
Świąteczne wypieki
 
 
 
 
 
 
Pieguski
Składniki:
‌240 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki ‌
130 g miękkiego masła ‌
60 g cukru ‌
1 jajko ‌
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ‌
70 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Wykonanie: 1. Pieguski można przygotować z dodatkiem czekolady mlecznej lub gorzkiej. Ja zwykle dodaję do tych ciasteczek trochę posiekanej jednej i drugiej czekolady - łącznie potrzebujemy około 70 g.
2. Do miski wsypujemy mąkę (240 g), cukier (60 g, można użyć cukru pudru) i proszek do pieczenia (3/4 łyżeczki). Następnie dodajemy miękkie masło (130 g), a także jajko.
3. Zagniatamy gładkie ciasto.
4. Dodajemy posiekaną czekoladę, lekko mieszamy.
5.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na 10 minut.
6. Ciasto wyciągamy z lodówki i formujemy długi wałeczek (blat można podsypać odrobiną mąki). Dzielimy ciasto na równe kawałki - mi wyszło 16 kulek.
7. Każdą kulkę formujemy w okrągłe ciasteczko, lekko je spłaszczamy dłońmi. Pieczemy przez 12- 14 minut w temp. 190 stopni (u mnie góra dół, bez termoobiegu). Smacznego!
 
 
 
 
 
 
 


Brownie
SKŁADNIKI :
200 g masła ‌
200 g gorzkiej czekolady ‌
3 jajka (temp. pokojowa) ‌
250 g cukru ‌
135 g mąki ‌
mała szczypta soli
‌dodatkowo: ok. 50-100 g gorzkiej czekolady na wierzch
PRZYGOTOWANIE 1.Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach ok. 21 cm x 28 cm (lub o podobnej powierzchni). Posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 2.Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, odstawić z palnika. 3.W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. 4.Dodać mąkę oraz sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wvrównać powierzchnie. 5. Dodatkową czekoladę pokroić na kawałki i posypać po wierzchu ciasta. 6.Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie i na wierzchu utworzy się skorupka. Jeśli używamy większej blaszki, ciasto będzie gotowe szybciej, jeśli mniejszej - czas pieczenia należy wydłużyć. 7. Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.
 
 
 
 
 
 
 

 
Muffiny marchewkowe 15 szt.
Składniki: ‌
1½ szkl. mąki ‌
1 szkl. cukru ‌
1½ łyżeczki proszku do pieczenia ‌
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ‌
1/2 łyżeczki soli ‌
2 łyżeczki cynamonu ‌
2 szkl. startej na małych oczkach marchewki
szkl. oleju ‌
3 jajka ‌
2 łyżeczki cukru waniliowego
Mąkę + proszek do pieczenia + soda + sól + cynamon > wymieszać Jajka utrzeć z cukrem i olejem Dodać marchew > wymieszać tak aby masa oblepiała całą marchew Łączymy zawartość obu misek. Nie mieszać zbyt długo. Należy delikatnie przemieszać łyżką tak by składniki sypkie były oblepione mokrymi. Muffiny będą puszyste i lekkie jeśli nie będziemy ich męczyć zbyt długim mieszaniem. Ciasto wyłożyć 2/3 papilotki > piec 25 minut w temp. 180 С
 
 
 
 
 
 
 

 
Babeczki waniliowe
Składniki:
2 szkl mąki
0,5 szkl oleju
1 szkl mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 całe opakowanie Cukru waniliowego
0,5 szklanki cukru
1 jajko
Wykonanie 1. Przesiać mąke i połączyć suche składniki
2. Ubić białko z jajka
3. Połączyć mokre składniki
4. Złączyć mokre z suchymi i dodać ubite białko. Wymieszać
5. Napełnić 1/3 papilotki, włożyć po jednej kostce czekolady i uzupełnić pozostałe 2/3 papilotki. Napełnić w tej sposób 12 papilotek
6. Upiec około 20/25 minut w temp 180°C na termoobiegu

 

praktyki-zagraniczne

edziennik

naukazdalna

 

praktyki-zagranicznestan powietrza

Kącik Kulinarny 

fundusze1

internat 01

 

ksztalceniedeklaracja1

 

100latniepodle

liceum-roku-2014

starostwo-powiatowe

twoje-radio-lipsko

parafia-lipsko

rodzina-szkol

lck

fmp

nbportal

oke

strzelec

youtube-logo

bip